Osiąga wysokość do 2 metrów. Istnieje wiele jego odmian, m.in.:
- Miss Jessop’s Upright - na żywopłoty,
- Benenden Blue – o jaskrawoniebieskich kwiatach,
- Huntigton Carpet – krzew o szerokim pokroju i niebieskich kwiatach,
- Prostatus– odmiana płożaca się, szczególnie nadająca się do obsadzania murków i do doniczek.

Rozmaryn był jedną z najwcześniej stosowanych w medycynie roślin. Był i jest stosowany jako środek wspomagający trawienie, uspokajający, przeciwskurczowy, antyseptyczny, nadciśnieniowy, napotny, przeciwbólowy, wspomagający gojenie oraz porost włosów.
Rozmaryn był obok lawendy, głównym składnikiem słynnej Wody Królowej Węgierskiej (Larendorgi) – nalewki składającej się z jednej części ziela rozmarynu i dwóch części tymianku pospolitego, wynalezionej przez królową Elżbietę, córkę Władysława Łokietka. Wodzie tej przypisywano cudowne właściwości odmładzające i odświeżające cerę. Legenda głosi, że właśnie dzięki niej Elżbiecie udało się utrzymać na tronie niemal 60 lat i, mimo sędziwego wieku, zachować zdrowie i urodę.

Główne składniki czynne w liściach rozmarynu to olejki eteryczne i diterpeny (o silnym działaniu antybakteryjnym), kwas ursolowy i oleanowy (działające przeciwzapalnie, antyseptycznie i chroniące przed promieniowaniem UV oraz regenerujące i przeciwzmarszczkowe), kwas karnozolowy i karnozol (antyoksydanty).
Zastosowanie rozmarynu w kosmetyce:
- do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i podrażnionej – ze względu na działanie bakteriobójcze i odkażające;
- do pielęgnacji skóry dojrzałej – ze względu na właściwości ujędrniające, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe;
- do pielęgnacji skóry wokół oczu – ze względu na działanie przeciwobrzękowe;
- w kosmetykach antycellulitowych – ze względu na działanie stymulujące krążenie;
- do pielęgnacji włosów – ze względu na działanie łagodzące, przeciwłupieżowe i wzmacniające cebulki włosów.
